Tuesday, December 31, 2013

301213: Tips untuk bagi baby makan ubat

Ni tips from my hubby's friend. His son, named Muhammad Luth born on the same day with my little caliph. Kiranya Muhammad Luth dan Muhammad Tariq ni share birthday. =) Muhammad Luth ni menjalani operation on his knee masa ummi dia tengah dalam pantang lagi. I forgot the reason. huhu. So, dia ada kena ambik medicines and has appointment dengan doctor until now. My hubby's friend share cara untuk bagi baby medicine (fluids). Simple ja cara dia. 

Suapkan ubat dalam mulut baby and then tiup muka baby. Baby akan tersentak sikit dan telan ubat automatically. However, Alhamdulillah I haven't try it yet. =) 

Ok la. Moga bermanfaat untuk sesiapa yang face problem bagi baby makan ubat. =) 
Assalamua'laikum

Monday, November 25, 2013

251113: Simple DIY - just wrap


BEFORE

 AFTER

Cost: 

2 and a half  wrapping paper 
RM1.5 X 2.5 = RM3.75

Cello-tape
RM0.50

Total Lost
RM3.75+RM0.50 = RM4.25

Very cheap!
Yippie!
Small investment for hubby's working area. 

Saturday, November 23, 2013

231113: Tariq's 4th months

Assalamua'laikum

Berturut-turut post pasal Muhammad Tariq. Daripada dia dalam perut sampai la post hari ni. 11 Novemnber hari tu dia baru genap 4 bulan. So, post Tariq's 5th months kena tunggu next month la. =P Kalau ada something yang I baru teringat, I will update it later on the related post. Dengan harapan, bila Muhammad Tariq besar nanti dia boleh review balek cerita-cerita pasal diri dia ni. hehe. Sorry la. Ummi start sharing benda ni lambat. So banyak memories yang terlupa. Ingat yang main points ja. ;) 


Result for 4 months check up!
Berat : 6.0 kg [berat tak naek tapi peha ummi tengok makin bambam. Peliks]
Panjang : 63 cm [tinggi bertambah 1 cm ]
BMI : 15.1
Lilitan kepala : 41.5 cm

Milestones
Muhammad Tariq dah pandai pusing dari posisi baring ke meniarap dan meniarap ke baring tanpa bantuan. Syabas baby! At first, dia boleh meniarap ke baring dulu. Ummi tengok U try it hard sampai akhirnya boleh. haha.. Sampai ada masa ummi kesian sangat dan tolong pusingkan. But U pusing back and try again and again. Finally U can do it. Sekarang dia keep trying to move pulak. I keep remind him one thing walaupun dia tak faham lagi pun! huhu. Tiada daya upaya melainkan dengan izin ALLAH. So, never give up and keep praying!
Dia pun dah start ketawa. Bila acah-acah dah makin pandai ketawa.
Bercakap pun dah but in his own language. =P
Can hold a toy and play with it for a few seconds.
Showing interest in food. Making people around U rasa bersalah eating in front of U. haha

Love u anak ummi!

Friday, November 22, 2013

221113: Tariq's 3rd months

Assalamua'laikum

Result for 3 months check up!
Berat : 6.0 kg
Panjang : 62 cm
BMI : 16 
Lilitan kepala : 41.5 cm

Milestone:
Muhammad Tariq dah pandai control kepala dia.
He loves seeing himself in the mirror so much.
Keep watching his hand. [dia angkat tangan ke atas dan tengok tangan dia] Maybe baru realize dia ada tangan kot. haha

Love u anak ummi! 

Thursday, November 21, 2013

211113: Tariq 2nd Months

Assalamua'laikum

Kami sepatutnya celebrate 1st anniversary pada 23 Ogos 2013. Masa tu tak habis pantang lagi. Kami pun tengah kelam kabut dengan isu susu susut masa tu (InsyaALLAH I will update about breastfeeding issue later) So, masing-masing memang langsung tak ingat. Dalam otak masa tu fikir anak anak anak. Sampai la 25 Ogos tu, aunty husband wish baru ingat. Nasib baik 2-2 orang lupa. Kalau tak, confirm ada drama pujuk memujuk. :P No celebration this year. Sobs. Next year Muhammad Tariq dah besar. Boleh la kita celebrate bertiga insyaALLAH! ^.^

Result for 2 months check up!
Berat : 5.4 kg
Panjang : 59.5 cm
BMI : 15
Lilitan kepala : 39 cm

Milestone:
Muhammad Tariq baru start senyum masa umur 55 hari (hampir 2 bulan dah la). Before ni senyum dalam tidur ja. Tu pon ummi dan abah happy sangat-sangat dah. hehe. Time ni tak sabar nak tunggu dia laughing plak. :)

Love u anak ummi! 

Wednesday, November 20, 2013

201113: Tariq 1st month

Assalamua'laikum

Hari ni kita biarkan gambar bercerita. Ni semua yang berlaku start 11 Julai 2013 until 10 Ogos 2013. :)




Result for a month check up!
Berat : 4.7 kg
Panjang : 56 cm
BMI : 15
Lilitan kepala : 38.5 cm

He loves water so much. Bath time is his favourite time! :D

Love u anak ummi! 

Tuesday, November 19, 2013

191113: Pantang 40 hari

For me, pantang is the most boring period la. Masa tengah pantang dulu tak sabar-sabar nak merdeka. Hehe. Asyik terbaring and pergerakan pun ada limitation. Yang paling tak best makanan la. =)


Food
Most of the time menu saya nasi putih+ikan goreng+sayur sawi+buah orange :)


Massage
Nak share number tukang urut yang available kat Alor Star. Tapi make sure book awal-awal ya. Tukang urut yang saya ambik nama Cik Nah. Masa mengurut saya tu jadual bulan 8 dia memang full dah. So make sure book awal-awal please. 

1. Cik Nah 017- 4408643
Pro: Tak payah ambik. Dia drive ke rumah kita. ;)
Cons: Cam sakit ja dia urut. Memang tak boleh tidur masa mengurut. Time tungku pun sama. Masa dia tungku belakang badan ja sempat tertidur. hehe. BTW saya seumur hidup tu baru first time berurut. hehe. Tapi sakit time berurut ja. After tu tak sakit pun. :)

2. Kak Umi 017-4040667
Pro: Tak payah ambik. Dia drive ke rumah kita. ;)

3. Mak Teh 017-48231886 (Hp) 04-7644008 (Home)

Set Bersalin
Ubat Perempuan Bersalin warisan Haji Md. Noh Bin Awang. Not recommended untuk yg nak lose weight. Tapi selepas makan memang kita rasa bertenaga dan sihat. Ni cousin yang suggest. Semua adik beradik dia plus anak dia makan ubat bersalin ni.
Set include: Param, ubat makan, boros, barut herba, minyak gamat, ubat lepas pantang, pencuci dan perapat, ubat tambahan khas lepas pantang, kain barut, ubat tambah darah, ubat batuk, ubat sembelit dan minyak belalang hitam.
Price: RM150
Kalau nak boleh contact number ni 017-5963440 (hp) 04-7940095 (home)

Alhamdulillah 40hari tu dah lepas. Yeay! Hurray dorray! hehe. 

Monday, November 18, 2013

181113: Fakta Nombor

Assalamua'alaikum

1 + 1 = ?

Who can guess  the answer? 2? wrong!!!! hehe. Dulu yes correct. But my equation now has been changed to

1 + 1 = 3

Alhamdulillah. Welcome to this dunya my little khalifah.  =)

Nak share fakta nombor berkaitan kelahiran Muhammad Tariq Bin Mohd Syakirin.

EDD (estimate due date) : 120713
Born on 110713/2 Ramadhan 1434H @ 7.01 am
Weight : 3.54 kg
Height : 52 cm
Saiz kepala : 33 cm
Apgr score: 9/10
Cukur rambut : 7 days old
Berat rambut : 0.75 g
Luruh pusat : 12 days old
Bacaan Kuning Tertinggi : 220

Okay bye!

Sunday, November 17, 2013

171113: Idea blackboard as wedding deco (Part 2)





They are some of the blackboard ideas. If you want to DIY it by yourself, you can buy blackboard sticker at Triple S (click here). Happy preparing bride to be! :)

Saturday, November 16, 2013

Friday, November 15, 2013

151113: Travelog bersalin anak sulung

1st Ramadhan 1434H
10 Julai 2013

Lebih kurang 5 pagi
Bangun pagi untuk sahur. I spotted blood and quickly told husband and mak about it. Tak sakit apa-apa pun. So turun jugak makan sahur. hehe.

Lebih kurang 9 pagi
Bersiap dan direct pergi hospital. Dah biasa pergi hospital sebab bleeding 2 kali time pregnant. Ada hikmah la. Dah tahu mana nak tuju. Dr check bukaan. Baru 3 cm. Sebab tak mau warded, dia tulis 2 cm dalam report. Dr bagi balek sebab selalunya 1st time pregnancy bukaan sepenuhnya take longer time. Tapi dia suruh datang balek petang tu. Nak recheck katanya. Tapi kalau start sakit and bleeding makin banyak memang dia pesan suruh datang terus. No need to wait till evening. LOL. I terus bukak puasa takut terberanak nanti tak da tenaga nak push. Sebab tak sakit, hubby bawak gi last minute shopping barang baby. hahaha. Nyempat lagi tu. :) 

Lebih kurang 6 petang
No blood spot anymore and no pain. Plus dengan malas. Decide not going to hospital yet. Tau dah kalau pegi confirm kena seluk lagi. Tak suka dan tak mau pegi :)

11 lebih malam
Started spotting blood balek. Tapi sakit manja-manja gitu ja. Dr Check bukaan dah 4cm. Mula-mula dia bagi balek. Pastu dia datang balek cakap sorry kena ward juga. Dia takut jadi apa-apa. Time dia cakap kena ward tu sebenarnya perut baru ja start rasa sakit. So terus setuju la. ;) Actually I very malas dengan prosedur hospital ni part nak ambik bacaan ECG yang super lama tu. Dah la sakit belakang baring lama-lama statik atas katil tu. Sebab tak tahan sangat I duduk. Nurse perasan and cebik marah sebab graf ECG tak cantek. Siap report Dr lagi. Ada I hairan? hahaha. Tau tak apa Dr jawab? Tak pa la. Kita potong bahagian yang tak cantik tu dan sambung balik ECG tu. Hidup ni kena kreatif! :)  

2nd Ramadhan 1434H
11 Julai 2013

2 lebih Pagi 
Kejut hubby kat bilik menunggu untuk ambik barang dan iring gi ward. Time tu sakit datang berkala. Tapi tak counting pulak sela masa tu. Masa sampai kat ward, nurse tanya siapa rasa sakit sangat. Terus ngaku sebab tengok mommy to be lain cam relax ja. Kena seluk lagi =( Nurse tu cakap dah more than 5cm dah bukaan. hahaha. Terus kena tolak gi labour room. Tukar baju dalam labour room. Di Hospital Sultanah Bahiyah 1 bilik sorang. Sekali lagi kena baring ja. Bila dah tak tahan I terus mengiring. Nasib nurse muda yang jaga. Dia pun serba salah. Dr pantau patients through bacaan ECG tu. Bila mengiring bacaan ECG akan terganggu. Nurse tu try cari posisi bagi dapat bacaan tapi tak bole. Nasib la bila dah selesa I tukar posisi terlentang balik. Pastu baru la bidan yang sambut baby I masuk tanya pasal bacaan ECG tu. Then I duk tahan sakit ja la. Sempat tertido kejap, tengok nurse sahur, dan dengar suara orang bersalin kat bilik lain. =)

7.01 pagi
Alhamdulillah selamat melahirkan baby boy secara normal selepas push 2 round. 1st round failed. hehe. Rasa cam masuk pertandingan pun ada. Bilik tu penuh dengan pasukan sorak bagi semangat. Hubby cakap semua perempuan dalam bilik tu. Alhamdulillah. Lepas tu memang energy level drop to 0%. Nurse buatkan milo. Thanks Misi! Yang tak bestnya. Dorang jahit lambat. Dekat pukul 9 pagi baru jahit. Sakit kot. =( Doktor datang last check before hantar ke ward. Oh ya. Actually masa nak bersalin tu ada kisahnya jugak. Nama dah naik kata bersalin sedangkan I belom bersalin. Hubby terus tanya sebab dia dah isi borang nak masuk tapi tak dipanggil. Rupa-rupanya ada kesilapan teknikal. Hubby siap masuk dalam labour room dah time tu. Kebetulan dia lalu depan bilik saya dan nampak saya memang baru ja nak push time tu. Dia terus masuk and paut pegang tangan I. Alhamdulillah berpeluang juga bersalin ditemani suami tersayang. tragik betol! haip.!

10 pagi
Ditolak ke wad dan dapat jumpa baby balek.Yeay! 3 jam berpisah ngan baby. Sobs.

6 petang lebih 
Selepas dah berjaya pergi toilet sendiri and baby pee and poo, Dr benarkan balek rumah. Hubby uruskan bayaran sebab GL tak bole pakai pasai apa ntah. Kena bayar RM25 ja. Dah nama pun GH mesti la murah. hehe. Then merdeka!!! Bosan kot duduk wad. hahaha. 

Bismillahirrahmanirrahim.. memperkenalkan my little boy yang diberi nama Muhammad Tariq Bin Mohd Syakirin. ;)

Fresh from oven! :)

Thursday, November 14, 2013

1st pregnancy experience

Alhamdulillah pengalaman mengandung nak kata teruk pun tak, nak kata mudah pun tak. In the middle la. Ketinggalan train punya update. So sementara ingat ni, I'm trying to summarize all 9 months+9days pregnancy's experiences in this post. 

1st Trimester

Symptoms:
Fatigue aka cepat letih
Mudah tertidur. Tengok movie pun bole terlelap. Pantang baring.
Cepat lapar. Dapat hubby yang jenis semua kita teringin dia akan try hard untuk beli. Memang berat naek very mendadak la. haha.
Rasa loya tapi sekali pun tak muntah sepanjang mengandung
Hidung sangat-sangat sensitif. Macam ada extra sensor pulak. haha. This time memang tak bole masuk dapur.
Sakit belakang. Bila tido terlentang sakit sangat nak bangun. Sakit belakang ni rasa sampai la bersalin. Nasib ada hubby yang rajin tolong urutkan. >love<

Blood spots a day before scan appointment (9 weeks 3 days). Ada drama air mata. Tapi alhamdulillah baby ok. Dapat Duphaston untuk kuatkan rahim. 

okay bukan kembar! hehe


2nd Trimester

Symptoms:
The best term for me la. Selamat tinggal segala alahan.! [sambil lambai-lambai dengan muka riang]. Cuma cepat panas. Tidur pasang 2 3 kipas time tu sebab belum ada air cond.
Tak boleh skip makan. Kalau tak perut mula berangin.

Blood spots (23 weeks) again. Drama air mata 2nd season. haip baby! You always make me worried la. =P


Nampak tak jantina baby kat situ? =)

3rd Trimester

Symptoms:
Cepat letih. Dah tak bole tawaf shopping complex lama-lama. Banyak masa habes pit stop kat kerusi-kerusi kat shopping complex tu.hehe
Increase urination. Nak tahu public toilet kat mana yang bersih kat mana kotor bole whatsapp ya. haha. 
Cepat panas. Dah la time tu memang musim panas. Alhamdulillah mertua sanggup pasang aircond dalam bilik. Kat umah sendiri pun dapat air cond lama tapi still berfungsi. Alhamdulillah!

Kaki bengkak sikit ja. Tu pun hujung-hujung pregnancy dah. 
Stretch mark dah start menunjukkan diri masing-masing kat bahagian perut -.-"

Berat last masa mengandung 70 plus plus. hamik kau. huhu. Buku pink sangat tebal sebab terpaksa rajin gi buat pemeriksaan. Siapa suruh berat naik mendadak sangat. huhu 

Ni antara memories yang still trepahat kat memory box. this journey make me more more more appreciate my mak and abah. Love u mak! Love u abah! ;)

Wednesday, November 13, 2013

170113: Next step after UPT result is positive

Assalamua'laikum

Alhamdulillah saya positif pregnancy selepas lebih kurang 2 bulan kawen. Ya, saya tak bunting pelamin sebab waktu kahwin tu di luar waktu subur saya. 1st month pun tak ada rezeki lagi. Time tu period lambat 5 hari. Planned nak beli pregnancy test kit after maghrib. Bila nak solat maghrib tu, jeng jeng jeng.

"Danger! Blood detected!"

Waktu tu memang cair habis la ais-ais kat mata ni. T.T Muhasabah diri balik dan perasan ada kurang sesuatu yang sangat penting iaitu DOA. Time tu kami lupa doa mohon dikurniakan cahaya mata. So, after that memang keep praying kami dikurniakan anak. Alhamdulillah ALLAH Yang Maha Mendengar makbulkan. =)

By the way, post ni nak share pengalaman 1st time buat buku pink untuk rujukan orang lain. Saya pun rujuk Miss Google juga masa self pregnancy test positive sebab blur jap apa next step. hehe. Oh ya, saya memilih klinik kerajaan berbanding swasta. Kesemua prosedur mengambil masa lebih kurang 3 jam. Swasta sepatutnya lebih cepat la :)

Below ni kronologinya ya! :)


1. Pergi ke KAUNTER PENDAFTARAN dan beritahu mahu membuat ujian kehamilan. Saya tak bagitahu hamil kononnya sebab nak pastikan betul betul memang hamil. Tapi klinik pun actually akan buat ujian urin jugak. -.-". Biasanya ada bakul kat situ dan kita akan diminta tinggalkan kad pengenalan di situ untuk pendaftaran. Tunggu sehingga nama dipanggil. Untuk pesakit luar, anda akan di caj RM1. 

2.  Kemudian, pergi ke makmal dan tinggalkan kad pesakit luar di dalam bakul yang disediakan. Tunggu sehingga nama dipanggil dan cawan kertas yang berlabel akan diberikan. Sebaiknya tanya medical lab technician tersebut kat mana toilet berhampiran dan kat mana nak hantar sampel urin tersebut. Kat sini saya usha orang-orang yang gilirannya sebelum saya untuk tahu kat mana toilet berhampiran dan di mana nak hantar sampel urin. hehe. Then, pergi ke toilet berdekatan dan ambil midstream urine. Untuk KK Jalan Datuk Kumbar, anda perlu hantar sampel urin ke BILIK M (ada tulis besar-besar depan pintu tau). Then gi tunggu balik depan kaunter makmal tu sampai result keluar.

3. Kalau positif, dia akan proceed suruh kita gi buat buku pink. Tanya dia kat kaunter mana kita boleh buat buku tu. Biasanya di bahagian ibu dan anak. Tinggalkan kad dalam bakul yang disediakan. Nanti nurse akan panggil dan bagi dua buah buku pink suruh isi semua bahagian yang kita tahu. 

4. Hantar balik buku tu kat kaunter. Tunggu lagi sampai nurse panggil untuk isi bahagian-bahagian yang selebihnya. Dalam sesi interview ni apa yang kita perlu tahu adalah HARI PERTAMA PERIOD TERAKHIR. Dari situ dia akan count kandungan dah berapa minggu. Yang lain-lain tu, basic info suami, tarikh nikah (ada tempat yang mintak kad nikah. so to be prepared, bawak ja), alamat terkini (tengok most time kita ada kat mana. sekarang ni dorang adakan personalized care. So kalau stay tempat lain dorg tak bagi buat pemeriksaan kat situ. Dorang mintak buat dekat klinik kesihatan yang berhampiran dengan tempat tinggal. Contoh kalau rumah mak dekat Alor Setar  tapi rumah sendiri kat Nibong Tebal, kita kena buat pemeriksaan kat KK Nibong Tebal walaupun planning nak beranak kat Alor Setar dan every weekend memang balek Alor Setar) 

5. Then dia amik blood pressure. Dua-dua belah tangan lagi. hehe. 

6. Bawak tiub darah dan buku gi bilik phlebotomi. Kalau KK Jalan Datuk Kumbar, bilik tu sebelah bilik M ja. Tinggalkan buku dalam bakul dan tunggu giliran lagi. Selesai ambil darah, hantar tiub darah tu ke makmal (BILIK M). dan tinggal sekali dengan buku pink tu dekat situ. Tunggu lagi sampai result keluar dan bawak buku pink tu gi jumpa misi yang dipertanggung jawabkan untuk jaga kita. Nanti dia akan suruh baring dan check mata, leher, breast dan perut. Then ceritalah semua simptom yang dihadapi. Jangan lupa request untuk buat scan. Nurse tu jugak akan bagitau bila next appointment. 

7. Dapat supplement vitamin C, vitamin B kompleks, Asid folik dan iron untuk dibawak balik dan selesaila sudah 3 jam di klinik kesihatan. :)

Lain Klinik kesihatan mungkin lain prosedurnya tapi stepnya lebih kurang rasanya. Semoga perkongsian ini bermanfaat.!

Pssssssssssttttt post ni dah lama taip tapi tak publish. [ce tegok tarikh. haha] Anak second nanti bole review balik post ni. hehe.. Bye! :P

Tuesday, November 12, 2013

121113: Come back!

Assalamua'alaikum


Rasa dah lama sangat tak menulis kat sini. Rasa macam nak buat come back bole? hehe.Rindu sangat nak menulis blog. Check review kawen. Banyak lagi berhutang. Dah setahun lebih dah. So, banyak yang dah tak berapa ingat. Folder kawen pun dah delete rasa nya sebab banyak kali sangat format incik lappy yang dah berumur ni. huhu. So decide akan keep updating pasal life Mr Mars and Mrs Venus sekarang ja dulu insyaALLAH. Review kawen akan buat bila mood #throwback datang. =)




shuhhhhh2 malas... =)



Wednesday, June 12, 2013

Tuesday, May 21, 2013

210513: VIP Doorgift review

inspirasi!

Ok short review oleh pengantin lama. hehe. Actually gambar kat atas ni lah yang menjadi sumber inspirasi untuk doorgift pihak pengantin lelaki dan kumpulan marhaban. Malangnya time tengah buat preparation tu, tak jumpa pula yang ready made macam ni. So, diri secara automatik menjadi rajin meDIY  beg-beg ini. 

Brown paper without tangkai dan kertas yang telah siap dipintal-pintal menjadi seperti tali ni beli kat kedai wakim di Chow Kit. Harga? Maaf dah delete daripada memory tapi murah ja sebab ni kertas recycle kan. Next step, gunting kotak/ kadbod yang dah tak guna and buat tapak brown paper tu. Kemudian, gunting tali tu ikut panjang tangkai yang kita nak. Then, tebuk dua lubang pada brown paper pakai puncher. Masukkan tali, lipat dan gam. Done! Oh ya. I printed pengantins' name and the big day's date on the brown paper before that. Abah worried about ketahanan bag tu. So, ujian ketahanan dijalankan over and over again to make sure tragedi tangkai tertanggal tak terjadi. Alhamdulillah tak da dengar komplen pasal tu.=)

hasilnya! 
Ok ni version yang balance yang I lekat dalam guestbook as kenangan.

Tangkai pun dah tak cun sebab terlipat dalam buku. Later kalau jumpa gambar yang live bersiaran dari hari kenduri, I will put it here kay.Oh btw dalam tu I letak kueh mueh dan mini cupcakes (thanks Naeilah for sponsored!).

Pssssstttt kalau bole print warna putih macam kat atas tu mesti lagi comei kan. Mesti mengalahkan Kak Ton. hehe.  Ok la bubye! 

Thursday, April 4, 2013

040413: ANNOUNCEMENT!

Wedding attire to let go!
Status: AVAILABLE

 complete set  [tudung + Veil + baju kurung moden]

kasut

murah! murah!

If interested, do contact me:
Puan Syafiqah 
syafiqahsaidun@yahoo.com
012-5573571

TQ!

Friday, March 15, 2013

150313 : 50 ways to make your husband happy

I found this article just now and I think it is a great and must-share article especially to wife, newly-wed and bride to be out there. So check it out.
____________________________________________________
  1. Start with a love letter. Remember how eagerly you waited in the early days of your courtship to receive a letter or just a note from each other? Do it again, but this time count all the reasons, which you think make him the best husband. Your man will not only be happy to be reminded of your love but glad to know that he makes you happy as well.
  2. Listen actively. When your husband expresses an opinion or a thought, pay attention. This shows you respect him and his views and nothing pleases a man more.
  3. Say thank you with a smile. When your husband does an odd job around the house, thank him like you really mean it. He will know that his help is not taken for granted and he will be happy to do more.
  4. Prepare his favorite meal. After he returns home from work on an ordinary day, surprise your husband with his favorite dinner.  He will not only be glad to have the food he likes best, but will appreciate the time and effort you put in preparing it.
  5. Let him have the TV remote. Granted, that you wish your husband spent more time with you, than watching the sports channel, but if there is an important game that you know your husband would love to watch, hand over the TV remote graciously.
  6. Hold his gaze. When you are speaking to your husband or listening to him, make sure that you keep eye contact. This will assure him of your attention and your respect, which is empowering to any man.
  7. Plan a vacation. Make arrangements for a romantic vacation, to a destination you know your husband would love to visit.
  8. Ask his family over. Your husband’s parents mean a lot to him. So ask them over for a Sunday lunch he will be touched by your loving gesture.
  9. Gift your husband a subscription to his favorite magazine. 
  10. On the way from work, visit the bakery and pick up a dessert your husband digs.
  11. Do something he hates. Choose a chore, like buying grocery or taking out the laundry, your husband really dislikes doing and then go on to do it cheerfully.
  12. Have his pals over. If a Super Bowl game or something equally popular is coming up, let your husband know he can watch it at home with his mates. Admittedly there will be beer cans and hot dog wrappers to clean up the next day, but your hubby will love your generosity.
  13. Appreciate his interests. If your husband is into carpentry, praise the bookstand he has made, even if it wobbles just a wee bit. Or if he loves collecting coins, buy him a book on numismatics. Your interest in his hobbies will give your husband a feeling of pride and make him happy.
  14. Book your husband on a golf vacation and do it happily.
  15. Give your husband a nice massage, after a particularly exhausting day at work.
  16. Make your husband a bowl, of popcorn, as he settles down to watch his favorite DVD.
  17. Get him tickets to his favorite ballgame and then surprise him by lustily cheering for his favorite team.
  18. Buy a really expensive gift for your husband, like a watch from Cartier or a Bvlgari perfume.
  19. Don’t nag, if he gets lost while taking out the family on a road trip.
  20. Send the kids to their grandparents’ or to a family member’s for a sleepover. Then snuggle up to your husband and ask what he would like to do, for the rest of the evening.
  21. Find out your husband’s favorite after-shave and buy it for him.
  22. Recreate your first date and your husband is sure to be happy falling in love with you all over again.
  23. Tell your husband to take a night out with his pals. Not only will he have a good time, but he will also be grateful for your thoughtfulness.
  24. Put on your sexiest lingerie and get ready for an intimate evening with your husband. He will be happy to know you still desire him as a lover.
  25. Book yourselves on a luxury cruise. Your husband will not only enjoy the sun and the sights, but will be happiest doing nothing the whole day.
  26. Gift him a customized CD by compiling around ten of your husband’s favorite songs.
  27. Take care of your appearance. Don’t let yourself go, just because you’ve been married for quite a while. Your husband will be glad to know you still find him worth the effort and time it takes to appear well-groomed.
  28. Greet your husband at the door dressed in your best gown and with two glasses of champagne. After he recovers from the initial shock, he will be glad that you came up with such a great idea to welcome him.
  29. Tell your husband he smells nice.
  30. Flirt with your husband in front of his friends. Hold his gaze, touch his legs under the table and steal quick kisses. Your hubby will love to relive the days of romance.
  31. When you are sitting together, quietly slip your hand into his. Your husband will love the easy expression of intimacy between you two.
  32. Buy him a set of golf clubs or whatever sport equipment he is interested in.
  33. Stop trying to change your husband into someone else, after all you married him for who he is.
  34. Meet him for lunch at his office and suggest a quick bite. He will love your spontaneity and the fact that you took out time from your own schedule.
  35. The next time you decide to eat out, let your husband choose the restaurant and the menu.
  36. Ask him to share his fantasy with you and see if you can try it out – or at least a part of it. Even if you both end up laughing, your husband will be pleased to know you care about what he wants.
  37. Do something fun together like a trip to an amusement park or going for a circus show.
  38. Pick up the kids from their soccer or music practice, when it is actually your husband’s turn to do so.
  39. Go out after dinner. Put the kids in bed and steal away with your husband for an ice-cream for a stroll in the park. Your husband will be pleased at spending some quiet time with you.
  40. Find one thing to compliment about your husband and do it sincerely.
  41. Let your husband be at home the next time you want to go Christmas shopping. He will be glad to have escaped the chore and you might have more fun doing it with someone, who enjoys shopping, like your mom or a friend.
  42. Remind your husband that he is the sexiest man you ever set eyes on.
  43. Leave a love note in your husband’s briefcase or in the car. Just a sentence telling him that he means so much to you.
  44. Pursue an interest together – like a dance class or a photography club. He will be happy to feel connected to you.
  45. Go for a hike in the mountains. You both will love the fresh air and the casual intimacy.
  46. Be the perfect hostess, if your husband invites his boss over for dinner.
  47. Learn a skill or a new language. Your husband will be happy and proud of your achievements.
  48. Get your husband something he always wanted, but never got around buying it.
  49. Go over his high school photos together and remark how handsome he was even all those years back.
  50. Find a quiet moment with your husband to whisper “ I love you” in his ears. If you have already said it, say it again. You can never say these three words too often and you can be sure, that every time it will make your husband glad, he married you.
 (source:futurescopes)

I want to add some more for Muslim couple

51. Perform solah 5 times per day together. Respect him as an Imam/leader in your house.
52. Keep reciting doa for your family happiness in the world and hereafter. 
53. Kissing his hand and ask forgiveness every time after solat
54.  Recite al-Quran and tafseer together because al-Quran is a guideline to make sure both of you stay happy together in Jannah insyaALLAH.  
55. Hold your husband hand when hangout with him. 
56. Keep smiling when your husband being with you and tell him you are very happy spend time with him. 
57. Welcome your husband when he coming back from work and prepare a glass of water for him.
58. Share both your happiness and sadness with him. Have a great two ways communication. Discuss any problem and find the solution together.
59. Cut his finger and toe nails. Take care of his appearance.Sometimes, pamper him by offering free spa at home. 
60. Seek knowledge non stoppable. Joining any religions class or talk together. 

Hope it can help you and me to be better and solehah wife insyaALLAH. Sayang dan cinta kerana ALLAH. Assalamua'alaikum.

Tuesday, March 12, 2013

080313: Antara cinta dan Air Mata


Syurga adalah tempat yang tiada air mata dan disitu lah tempat lahirnya cinta.

Tujuan ALLAH ciptakan cinta berkait rapat dengan tujuan ALLAH menciptakan manusia.

Apa tujuan ALLAH ciptakan manusia?
1. sebagai hamba ALLAH
2. menjadi khalifah di muka bumi (memakmurkan bumi ALLAH)

Apa tujuan ALLAH ciptakan cinta?
Sebagai 'alat' untuk melaksanakan kedua-dua tujuan hidup di atas.
Utamakan cinta ALLAH melebihi cinta suami isteri.

Jika kayu dan kayu disatukan dengan paku
bata dan bata disatukan dengan simen
Maka, hati dan hati disatukan dengan IMAN

Iman berkadar terus dengan cinta sesama manusia
Kerana ada hadis Nabi SAW yang berbunyi tak kan sempurna iman seandainya kita tidak mencintai saudara kita seperti kita mencintai diri kita sendiri

Law of attraction:
Nak cari sahabat/ pasangan yang baik, kita dahulu mesti menjadi baik.
Jadi seperti lilin yang menyala, yang akan menyalakan lilin lain.
Jangan mencari kebahagiaan dalam rumah tangga tetapi bawa kebahagiaan ke dalam rumah tangga.

ALLAH telah tetapkan jodoh seperti ALLAH tetapkan rezeki tetapi manusia kena mencari/berusaha.

Cara/usaha untuk mendapat pasangan yang baik
1. Jadi baik : Kita buat baik bukan kerana kita baik tetapi usaha kita untuk jadi baik.
2. Ikut pilihan atau cadangan orang yang baik
3. Ikut cara yang baik : Lelaki dan perempuan boleh mulakan dahulu tetapi dengan adab-adab Islamiah. 

Persediaan sebelum berkahwin (3A)
1. Akui : mengakui kelemahan diri sebagai seorang hamba (senantiasa beristighfar dan cari cinta ALLAH terlebih dahulu)
2. Afham (saya faham) : Faham bahawa tanggungjawab akan berpindah daripada ibu bapa kepada suami
3. Aplikasi : Mesti ada skill, teori-teori perkahwinan sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan.

Ilmu terbahagi kepada 2 : fardhu ain (untuk menjadi hamba) dan ilmu akademik (untuk memakmurkan alam)
Ilmu itu adalah cahaya manakala cinta itu buta
Maka, ilmu lah yang akan membimbing cinta.

Rumah tangga terbahagi kepada 2 - hak dan tanggungjawab
Utamakan menjalankan tanggungjawab terhadap pasangan bagi memenuhi hak pasangan kerana what you give you will get back. 
Hukum kasih sayang: kena memberi kasih sayang dahulu, baru boleh menerima kasih sayang.
Seandainya suami yang jahat sekalipun memberi arahan yang baik, kita perlu turuti kerana tanggungjawab mendahului hak. 

Cara mengekalkan rumah tangga (SMART)
1. Setia, sayang
2. Manja
3. Adil - jangan letakkan kesangsian melebihi kepercayaan. Dalam mencari pasangan, rasa boleh dipercayai tu adalah syarat yang lebih utama berbanding  rasa cinta.
4. Renew - terima kelemahan pasangan dan upgrade kelebihan/kekuatan pasangan. Ulang buat perkara yang telah dilakukan semasa awal perkahwinan atau create aktiviti yang baru untuk dilakukan bersama-sama.
5. true colors - Pasangan akan rasa lebih dihargai seandainya psangannya berterus terang dan berbincang secara telus.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. =) 

Tuesday, February 5, 2013

050213: Handbouquet review

Assalamua'alaikum.

Sorry for long hiatus. :)

Short review.

For both side wedding's ceremony, I used real fresh flowers as I wish. Alhamdulillah.


Ini guna masa kenduri sebelah saya
Flowers: pink roses, white lily and pink daisy
Price: RM2++


Ini pula masa bertandang ke rumah suami
Flowers: white roses and blue daisy
Price: RM1++

Sorry I cant remember the exact price.

Both flowers bought from this shop:-

T&O Florist
No 1934,
Jalan Stadium,
05100 Alor Setar, Kedah.

Psssssttt make sure bunga PEGANG tu anda PEGANG tau. Jangan jadik macam saya tinggal merata. (-.-")