Tuesday, December 27, 2011

271211: Kenduri

Program for the E-day

10.00 a.m : Baca Yasin (female only)
11.00 a.m : Kenduri for orang baca yasin + jiran tetangga (nasi + lauk pauk for 70 persons)
2.00 p.m   : Rombongan family Fiance To Be datang
3.30 p.m   : Sarung cincin + Picture time with his family
4.00 p.m   : Kenduri for family Fiance To Be, family and friends (mee, beehoon or kueteow for 50 persons)

InsyaALLAH we can just make a plan. but ALLAH still the only, only and only the best planner. =)

Alhamdulillah abah already booked the catering for both kenduri (lunch session + minum petang yang quite heavy session).. thanks Abah! =)

Rabbi yassir walaa tu'assir 
Rabbi tammim bil khoir
Oh ALLAH make it easy and do not make it difficult
Oh ALLAH make it end well

my engagement checklist
1. engagement outfit (tempah!)
2. ring (checked!)
3. hantaran 
4. kenduri (checked!)
5. make up
6. photographer (checked!)
7. invitation card (checked!)
8. pelamin

Monday, December 26, 2011

End Year Random Giveaway


2nd giveaway yang I join
senang, mudah dan easy ja syaratnya
Hadiahnya not bad la
nak join?
click banner di atas okay
All the best everyone!
=)

psssstttt tarikh tutup 30 Disember 2011 tau.. so cecepat la join.. ^^

Sunday, December 25, 2011

251211: breakfast with my fiance to be

got morning sms from him asking me out for breakfast
about 7.42 he messaged me telling he has been arrived
we had our breakfast at famous nasi lemak stall in front of UniKL
at first we were just discussing about our engagement
okay just 3 weeks left before the event
as u guys can see
there are so many unchecked items in my checklist
stress tetiba
(-.-")

then we need to find out other discussion port
A cat was interrupted our discussion
huhu <i am cat phobia>pity me<
then continue our discussion at Alia'a stall
this time, no more about engagement
we are go through everything
including our master proposal, our big day, life after marriage 
ok sangat-sangat buat mata I terbuka luas-luas
so many things need to be think starting from now
planning to make a gantt chart, budget 2012, and checklist
as soon as possible

go back to proposal mode
then I can proceed to life planner activity
semangaaaaat...!!!

psssstttt baru tahu susahnya kahwin time belajar. Lets accept the challenges..! =)
[tiba-tiba terasa dewasa]


Saturday, December 24, 2011

Contest by IzaFiza : When u be the biggest part of me



Aku terima nikahnya merupakan lafaz suci yang menghalalkan percintaan dua insan. Permulaan kepada perjalanan yang masih jauh dan bakal dihujani pelbagai ujian. Saling genggam erat dan melangkah beriringan melalui jalan yang telah dipilih. Doa terus-terusan dipanjat agar genggaman terus erat dan perjalanan berakhir di Jannah yang kekal abadi. 

Tag: Dhiera + Asfiza

241211: OP

Has been decided!
No Pro OP for the E-day
My sister and best friends will play role as official photographers on that day
Thanks everyone!
I'll do the editing part by myself
Please dont let any special moment miss out on that day
Capture as many pics as u guys can
from the best angle that u are able to click
hehe
love u guys
Muuuuah

comel! ^_^

my engagement checklist
1. engagement outfit (tempah!)
2. ring (checked!)
3. hantaran 
4. kenduri
5. make up
6. photographer (checked!)
7. invitation card (checked!)
8. pelamin

Friday, December 23, 2011

231211 : why I choose him?

Actually, I antara yang terawal akan menukar status kepada tunang orang dalam geng bas sekolah I dan biomedics UKM batch 2007/2011. Setakat ini I dah menerima dua soalan yang boleh digolongkan dalam group yang sama. soalan tu lebih kurang macam ni la. kenapa I yakin untuk bertunang dengan Encik Fiance To Be? =) and my answer sangat la panjang lebar tapi I nak share kesimpulannya ja kat sini.

After 5 tahun lebih berkawan, I yakin dia boleh jadi Hamba ALLAH, anak, suami dan ayah yang baik.

How I know? 

Hamba ALLAH yang baik >> paling mudah sekali tengok dia ada ambil kesempatan kat u tak. lagi mudah ada tak dia sengaja pegang tangan u?dia keluar dengan u dia ada solat tak? ni sikit baru. banyak lagi kita boleh wat pemerhatian. buka mata luas-luas dan fikir fikir fikir.

Anak yang baik>> tengok layanan dia kepada keluarga dia (mak, ayah, nenek, adik-beradik). 

Suami yang baik>> cara layanan dia pada kita sesuai tak dengan apa yang kita nak. Sebab semua orang kehendaknya lain-lain.kalau I prefer lelaki yang betul-betul lelaki. Bukan yang asyik-asyik merajuk nak minta dipujuk saja =)

Ayah yang baik>> 1st cuba tengok dia suka budak-budak tak? then usha layanan dia kat budak-budak.=)

Setiap orang pendapat dia berbeda-beda. Bagi I ini yang penting. mungkin bagi anda lain pula. Yakin lah dengan ketentuanNya. Jodoh kita adalah yang terbaik untuk kita. Mungkin ada sifat dia yang u tak boleh terima tapi kena belajar la terima sebab nobody perfect including us. Once u dah bergelar isteri, setialah. tak perlu nak cari yang lebih baik. [Banyak sangat baca tragedi isteri orang curang dengan lelaki lain. Lepas dah kawin dengan lelaki lain baru realize suami yang dulu lebih baik]. Ok sebelum topik berlari lebih jauh. lebih baik sambung wat proposal yang tergendala. hehe.. Bye! =)

Put your trust in ALLAH. keep praying.

Wednesday, December 21, 2011

201211: hantaran

both families (mine and him) has made a decision
the dowry will be 5 versus 7
mak ask me.. Hantaran apa nak bagi?
i suddenly find Mr Google and ask him
after a few days discussion with Mr Google
i make a decision as below

1. Sepersalinan baju nikah
2. buku agama
3. buah-buahan (Fiance to be's family will be given the fruits as well. Mak tak mau sama. okay mak!)
4. sweets (rejected by mak)
5. ferrero roche
6. Cake
7. T-shirt (Fiance to be prefer a sport shoes because his sport shoes already damaged. ok! ok!)


after finalizing the list, we agreed to give


1. Sepersalinan baju nikah
2. buku agama
3. agar-agar kering
4. sport shoes
5. ferrero roche
6. Chocolate Cake
7. _______ (this 1 I dont know what it is. Makanan la for sure. My besties told me they want to sponsor. yeay! Love u guys so much! =))

I planned to have dowry searching mission this weekend but my fiance to be have to work on this weekends. huhu. then we need to postpone the mission to the next weekend. Its ok la. Still have time insyaALLAH! =) 

owh ya.. dulang hantaran akan dipinjamkan secara percuma oleh bos mak saya (pesanan penaja =P). Alhamdulillah. Rezeki ALLAH bukan datang dalam bentuk duit sahaja. Malah barangan seperti ini juga. Alhamdulillah =) but i dont know how it look like. 

may be macam ni kot >>>

comel kan?

tak pun cam gini >>>

taruk bunga sikit-sikit pun dah ok kan?

ntah-ntah cam ni >>>


ada kemungkinan tak cam gini >>>

alololo...unik gitu..

harap macam ni>>>

sweet kan?

nak yang macam ni boleh>>>

muatka? macam muat cincin ja.

yang atas tu semua versi verangan. bos mak punya must look like pic below because she said she want to give kain lapik sekali.

ni yang macam biasa tu la kan. ok la daripada tak da langsung. heee~

hope ada la kain tu warna light chocolate or light pink.=) 1st time nak buat sendiri hantaran. Both my sisters before this upah orang buatkan ja. nervous plak rasa. naseb baik my besties dah janji nak tolong nanti. fuuuuuuuhhh... lega sket... for sure my dowry nanti simple deco with low budget but look nice..hehe.semoga mimpi menjadi kenyataan.. percubaan pertama ni... pray for me everyone =)

Sunday, December 18, 2011

181211: Planning

just come back from fieldwork at Cameron Highland
T.I.R.E.D
now I'm peacefully rest at home sweet home
S.M.I.L.E






plus minus plus minus
I've only a month to prepare everything
P.A.N.I.C
sempatkah?
C.U.R.I.O.U.S
I was so confident to make everything by myself
O.V.E.R.C.O.N.F.I.D.E.N.T
Dah la distance between my home town and work town almost 500 kms
R.E.G.R.E.T
But I only want everything (dowry, pelamin etc) look simple but nice
L.E.G.A
I'll take leave a week before my engagement day
P.L.A.N.N.I.N.G
a week is enough for DIYing insyaALLAH
P.O.S.I.T.I.V.E


[mode: menyedapkan hati yang tak berapa sedap.. =P]

171211: Lord of the ring

Cincin sudah siap! (RM***) ^_^
[Kedai Emas Weng Yi]





I got my ring! 
lil bit longgaq bak kata oghang kampung cheq
tapi kira halal la
the most expensive present I got from him
thanks dear =)

[mode: happy sebab dah boleh checked cincin]

my engagement checklist
1. engagement outfit (tempah!)
2. ring (checked!)
3. hantaran 
4. kenduri
5. make up
6. photographer
7. invitation card (checked)
8. pelamin

errrrr... byk lagi belom settle rupanya~ (-.-")


Sunday, December 11, 2011

101211: DATE

At 10 am 
his family visited my family at my house
after discussing 
they made a decision 
our engagement will be held on 
15th January 2012
=)
plus minus I only have a month to settle everythings
insyaALLAH sempat
=)

tanpa bertangguh-tangguh
i made invitation card for my close friends! 
Invitation card! checked! =)


my engagement checklist
1. engagement outfit (tempah)
2. ring (belum ambil)
3. hantaran
4. kenduri
5. make up
6. photographer
7. invitation card

Wednesday, December 7, 2011

061211: Forum Sampaikan Aku Pada Dia

Semalam tanpa dirancang kaki menongkah arus malas menuju bumi Kolej Tun Syed Nasir UKM Kampus Kuala Lumpur. Hayunan kaki dan tangan beriringan menuju Dewan Serbaguna bagi menghadiri Forum Sampaikan Aku Pada Dia. Panel-panel yang hebat yakni Ustazah Fatimah Syarha dan Ustaz Zaidi (Mantan BADAR UKM KKL) membulatkan niat meredah gelap malam menuntut ilmu. Ilmu yang diperoleh bersesuaian untuk dikongsi di blog ini berbanding satu lagi blog saya kerana isu CINTA tempatnya disini.=) Saya tak mahu menjadi panelis ketiga disini. Cukup berkongsi sedikit ilmu yang sempat ditangkap hati. 


Pelbagai faktor menggalakkan wujudnya blog B2B. Kebanyakan orang mesti setuju antara faktornya adalah untuk berkongsi persiapan dan idea sebelum bertukar status Cik kepada Puan. Tetapi saban kali fokus blog B2B hanya berkitar kepada persiapan luaran. Jarang sekali kita berkongsi tentang persiapan diri. Apa persiapan diri itu?


1. Fokus mencari ilmu. Ilmu itu luas. Pencarian ilmu mempersiap diri menjadi pemimpin dan PA (personal asisstant) pemimpin pada negara rumah tangga.
2. Memperbaiki akhlak.
3. Menjaga hubungan dengan ALLAH iaitu cuba mengatur masa untuk perkara bermanafaat pada kita. Berjaga-jaga lah supaya cinta kita pada seseorang atau sesuatu tidak menyamai/melebihi cinta kita pada Pencipta atau dengan kata lain CINTA MENSYIRIKKAN ALLAH. nauzubillahiminzalik semoga kita terhindar dari perbuatan itu. Letakkan cinta ALLAH diatas. Andai kita sanggup luangkan 3jam bersama bakal suami/suami. Gandakan masa kita untuk ALLAH. Kekalkan cinta agung itu yang utama. 


Ketiga-tiga aspek ini penting kerana janji ALLAH
"Perempuan yang baik adalah untuk laki-laki yang baik, Perempuan yang jahat untuk laki-laki yang jahat" (24:26)


Mari menjadi baik supaya jodoh kita menjadi lebih baik juga. Bukankah matlamat kita cinta hingga ke syurga.Ayuh persiapkan diri.=)



Monday, December 5, 2011

051211 : I'm on diet

Semalam I dinner nasi + ayam goreng spicy McD pukul 11 malam
pastu kul 12 I membuat lompatan jarak jauh ke katil
Zzzzz...Zzzzz...Zzzzz...
bangun pagi buat aksi menyesal tak sudah
housemate lak wat penambah perasa
Dia bisik kat I
"selalu da event mesti badan naik"
erk... dah amik ukuran badan kot untuk baju tunang
hahaha999


disebabkan tahap penyesalan yang tinggi
Maka hari ini I nak umumkan
dengan rasminya
I'M ON DIET
tak da lagi istilah makan berat lewat malam dalam diari
tapi istilah nasi... sorry tak boleh delete
boleh pengsan tak makan nasi berhari-hari
(-,-")


impress betul dengan orang yang tahan tak ambil nasi berbulan-bulan
kalau orang putih ka hitam ka tak da la heran sangat
ni orang Melayu
kagum betol~


kerja yang bikin taufan kelaparan melanda dan memberi beban pada mata untuk tertutup
=P

Sunday, December 4, 2011

041211: perjumpaan ibu bapa tanpa guru (PIBtG)

saturday next week
his parents will come to my house
meet my parents
discuss about our engagement
date, dowry bla bla bla
cant wait to know the engagement date
i hope before 22 Jan
wanna all my best friends to be there on that day


YA ALLAH, permudahkan segalanya dan berikanlah yang terbaek.Ameen~


my handmade tissue flower yang kena penyet ngan my roomate =P

Saturday, December 3, 2011

031211: Mission Implemented (in waiting list)

As usual weekend is "future" time
[hehehe...]
I'm so tired today
leaving home for about 11 hours today
shopping my outdoor engagement shoes at sogo
[tatau sesuai ka tak ngan baju..(-,-")]
owh ya.. sogo ada sales!
errr...
but i think almost all the time Sogo having sale =P
last week >>> bedsheet sales
this week >>> shoes + handbag
tapi serius murah =)
then, we surveyed textile for the last time [hopefully!]
captured some pictures as an example to my designer aka Pak Teh
next mission is Pak Teh house
design + calculate length of each fabrics and also total cost
the last process is....
TAKING BODY MEASUREMENT
tarik nafas bagi perut, lengan, hidung kempis
[hahahaha999]
settle!!
mission accomplished!
[mode: kanak-kanak riang berlari ke awan sambil tabur duet ke bumi]


psssstttt maksud metafora bunga-bunga di atas ialah duit melayang bayar duit kain untuk bertunang tapi gembira kerana urusan baju tunang dah selesai..
[hahahaha999 =P]



my engagement checklist
1. engagement outfit (checked tempah!)
2. ring (checked tempah!)
3. hantaran 
4. kenduri
5. make up
6. photographer
7. invitation card

comel kan? jom kayuh~