Tuesday, May 1, 2012

01052012 : Tutorial to install new font in Window

Assalamua'alaikum

Dah lama tak update. Sangat busy. Walaupun hari ni hari pekerja, namun kaki ni perlu digagahkan untuk drive ke tempat kerja. Busy tak saya? =P Eh back to original aim, I just want to share a simple tutorial to install new font into your windows. Kalau yang dah tahu boleh terus tekan item yang menyerupai huruf 'X' dekat hujung belah kanan tu okay. hehe. Actually, sekarang saya dalam proses design wedding card. So, I need a calligraphy font yang originally tak da dalam microsoft. So, here are the tutorial to those who want to put new, stylish, fresh font into your window! 

To install

1. Click button START kat bawah sekali hujung sebelah kiri tu.
2. Then pilih RUN
3. Then copy paste ini [%windir%\fonts] (without [] okay) pada bahagian Open: and click OK
4. After that akan keluar folder FONT. Pilih FILE dan clik INSTALL NEW FONT.
5. Pada kotak DRIVES, pilih la drive yang ada font yang kamu dah download dari internet/software tu. Kalau simpan dalam folder, U must click the folder 1st. Nanti akan keluar list of font yang ada dalam drive tu. Select yang mana nak install dan clik OK.
6. Siap! Anda boleh menggunakan tulisan baru tu untuk DIY card, tag or apa-apa aja la. Yeay!!

To remove

Step 1-3 sama ja macam install.
4. Select semua fonts yang anda mahu buang 
5. Then, right click and choose DELETE
6. Bila ditanya gini "Are you sure you want to delete this font?" Maka, buatlah pilihan yang tepat okay. haha. Kalau confirm nak delete click la YES dengan penuh rasa bangga.

Selamat berDIY dengan FONT baru! =D


4 comments:

dhiera said...

nice tutorial..tak pernah tahu pun.

picairin said...

tahu sebab nak guna ja ni dhiera... klu x xamik tahu pon..huhu

ada mokhtar said...

thanks for sharing benda best cam gini :)

picairin said...

Ada>> ur welcome! =)